بهروز قنبرحسيني
"اندازهي يک چيز"[1]عنوان يکي از آخرين نمايشنامههاييست که نايل لابوتِه[2]، نمايشنامهنويس معاصر انگليسي، در سال 2001 نوشته و در همان سال در لندن اين نمايش به روي صحنه رفت. اين نمايشنامه در تاريخ بيست و چهارم نوامبر در شهر کلن آلمان اولين شب اجراي خود را پشت سر گذاشت. آنچه که در زير مي خوانيدگزارشي از اجراي آن شب و همچنين معرفي نويسنده و خلاصهاي از اين نمايشنامه است.
خلاصه نمايشنامه:
دانشجوي جواني به اسم «آدام»[3] که بر اثر اتفاقي، در محل کارش ـ موزه ـ با خانمي به نام «ِاِولين»[4] آشنا ميشود. اين آشنايي از آنجا آغاز ميشود که «اِوِلين» خودش را به يک مجسمه نزديک کرده و «آدام» از او ميخواهد که فاصلهاش را با مجسمه حفظ کند. «اِولين» نه تنها از اين کار امتناع ميکند، بلکه ميخواهد با قوطي رنگي بخشي از مجسمه را رنگ بزند. مجسمه پيکر انسان لختي است که بر اثر اعتراض مردم شهر بر روي آلت تناسلياش برگي آويزان کردهاند و اين عمل به نظر «اِولين» بر خلاف هنر است. او جملهاي از اسکار وايلد را ميگويد:" پديدهاي در هنر حقيقي است که خلاف آن پديده نيز حقيقي باشد." و از آنجا نتيجه ميگيرد که آن برگ نه تنها حقيقي نيست، بلکه سانسور است. «آدام» درمييابد که «اِولين» دانشجوي هنر است و از اينجا آشنايي اين دو آغاز ميشود. اين آشنايي باعث ميشود که «آدام» آرام آرام خودش را تغيير دهد. او مراقب تغذيهي خود است و بدين سبب به وزن ايدهآل ميرسد. از جويدن ناخنهايش دست برميدارد، مدل موهايش را عوض ميکند. «اِولين» از او ميخواهد در توالت مردانه با هم سکس داشته باشند، «آدام» اين کار را ميکند. او خودش را به دست جراح ميسپارد تا بينياش را عمل کند. حتا حاضر ميشود در حين آميزش جنسي با «اِولين» در رختخواب از آنها فيلم گرفته شود. مدل لباساش را عوض ميکند و به طور کلي در طول زمان آشنايي و دوستي با «اولين» آدم ديگري ميشود. «فليپ»[5] و «جِني»[6] که از دوستان قديمي «آدام» هستند، اين تغيير رفتار و لباس را در او به خوبي ميبينند و با تعجب بسيار آن را بازگو ميکنند. «فليپ» و «جِني» يکديگر را دوست دارند و ميخواهند با هم ازدواج کنند. «جِني» «آدام» را از دانشگاه ميشناسد. آنها يکبار به طور اتفاقي همديگر را در پارک ميبينند و مي بوسند. «فليپ» از ماجرا باخبر ميشود و آن را با آدام درميان ميگذارد. رابطهي آن دو به تلخي ميگرايد. در ديدار «اِولين» با «جني»، معلوم ميشود که «اولين» و فليپ نيز همديگر را بوسيدهاند. در نهايت «آدام» از «اِولين» معذرت خواهي ميکند و «اِولين» از او ميخواهد که رابطهاش را با آن دو قطع کند، آدام ميپذيرد چرا که معتقد است که عاشق «اِولين» است و هر کاري که او بگويد، بايد انجام دهد. «اِولين» در تمام اين مدت مشغول کار روي پروژهي پايان نامهي دانشگاهی خود است. در روز ارائهي پروژهي «اِولين»، همه حضور دارند؛ فليپ، جني و آدام.
«اِولين» از پروژهي تحقيقي خود با همهي مدارک تهيه شده، مانند عکس، فيلم و غيره، سخن ميگويد و دفاع ميکند. او در حين ارايه پروژهي خود مطرح ميکند که هنرمند خالق است و هنر را خلق ميکند و مدعي ميشود که به عنوان يک هنرمند آدامِ جديدي را خلق کرده است؛ انساني که تمامي رفتارش را تغيير داده و حاضر است هر کاري بکند. او از آدام به عنوان مصالحِ خارجي پروژهاش نام ميبرد. اين چنين است که که او ثابت ميکند که هنرمند خالق است! سخنراني «اِولين» به پايان مي رسد. همه مي روند و آدام با اِو تنها ميشود. اِولين از او ميخواهد که پروژهاش او را بفهمد. اِولين ميرود و آدامِ تنها به ديدن فيلمهاي ويدئو مشغول ميشود.
نمايشنامه " اندازهي يک چيز" به هنر ميپردازد و به خالق آن که هنرمند است. آنجا که «اِولين» در بخشي از سخنراني در هنگام ارائهي پروژهاش از «آدام» به عنوان مصالح خارجي ياد ميکند، اين سوال مطرح ميشود که مرز هنر تا کجاست؟ در دورهاي که رسانههای ارتباط جمعي قدرتِ بزرگي هستند و هنر يکي از پايههاي اين قدرت محسوب ميشود، هنر به راستي تا کجا حق ورود به زندگي بشر را دارد. چنانکه «لا بوته» در نمايشنامهاش نشان ميدهد يک هنرمند با پروژهي هنريش ميتواند انساني را دگرگون کند. «اِولين» هنرمندي است که به چيزي جز پروژهي هنري خود نمي انديشد و تمام رابطهاش با «آدام» نيز بر پايهي اين قصد است. او نمونهي کامل انساني است که به چيزي به جز هدفش نميانديشد و در اين راه نه به عشق اعتقاد دارد و نه به روح يک انسان. او خود را خالق ميپندارد و با خونسردي تمام هر آنچه ميخواهد با مخلوق خود ميکند، انگار مخلوق او ـآدامـ برايش چيزي جز خمير يک مجسمه نيست و اين اوست که به اين مجسمه شکل ميدهد و روح خود را در آن ميدمد. «آدام»ِ قرباني تفکري است که خود را محقِ بر اين جهان مي داند. او سادهلوحانه جهان را هنوز با ديد انسانی خود مينگرد، ديدي که در آن اعتماد هست، عشق، دوستي و ... هست.
او با پندار خود هر آنچه را که معشوقش ميخواهد انجاممیدهد، بيآنکه بداند معشوق او خود را خالق ميداند و نه معشوق. «آدام» بيآنکه بداند، تمام رابطهي او با «اِولين» تنها در بستر يک پروژهي دانشگاهي جريان دارد خود را تمام و کمال در اختيار «اِولين» گذارد. رابطهي «جني» با «فليپ» نيز خالي از اشکال نيست. جنی نيز همچون «آدام» خود را کاملا در اختيار معشوق «فليپ» ميگذارد. جني اجازه ميدهد که فليپ به جاي او تصميم بگيرد و تصميم فليپ را براي هر دو مفيد ميداند. اين رابطه نيز با شکست روبرو ميشود. فليپ مظهر قدرت مردسالاري با عقايد مذهبي است و جني زني است که خود را مجبور به قبول اين قدرت ميکند.
اجراي نمايشنامه:
نمايش «اندازهي يک چيز» براي اولين بار در اوت سال 2002 در سالزبورگ به روي صحنه رفت. اين نمايشنامه در شمارهي هفتم مجله معتبر آلمانيزبان «تاتر امروز»[7] در ماه ژوئن 2002 به چاپ رسيد. از آن تاريخ به بعد اين نمايشنامه در بسياري از شهرهاي اروپايي، از جمله وين، بوخوم و کلن به روي صحنه رفته است. همانطور که در بالا نيز ذکر شد، اين نمايشنامه در تاريخ بيست و چهارم نوامبر به کارگرداني دوسان داويد پاريزک[8] در يکي از سالنهاي تاتر شهر کلن (Schlosserei) به روي صحنه رفت. «پاريزک» علي رغم جواني خويش، ـسي سالگيـ از کارگردانان مهم چکسلواکي است و با يکي از نمايشهاي ورنر شواب، از نمايشنامهنويسان مشهور اتريشي به عنوان کارگرداني صاحب سبک و خوش فکر در سطح اروپا مطرح شده است. اين نمايشنامه دومين کار صحنهاي پاريزک در آلمان است. در اين نمايش فرانسيسکا والسر[9] در نقش «اِولين»، آلکساندر خوآن[10] در نقش آدام، سباستين هرمان[11] در نقش فيليپ و ليليان اشتفن[12] به روي صحنه رفتند. اين نمايش همچون متن نمايشنامه از اجراي مدرني برخوردار بود. استفاده از نور آبي در سراسر نمايش نشاني از فضاي سرد داشت و در طراحي صحنه حضور پلاتههاي عمودي، افقي و حتي مورب نشاني از عدم تعادل در روابط آدمها
اجراي نمايش " اندازهي يک چيز" يکبار ديگر ثابت کرد که هنر مدرن ـ تاتر مدرن ـ تنها با سادهگويي در اين زمانه حرف خود را ميزند، حذف اضافه گوييها، حاشيهها، عدم استفاده از دکورهاي مجلل و آنچناني و ... باعث ميشود. که تماشاگر راحتتر با نمايش ارتباط برقرار کند. نمايش با اتمام سخنراني اِولين به پايان ميرسد و پاريزک اين سوال را در ذهن تماشاگر باقي ميگذارد که بالاخره بر سر «آدام» چه آمده و يا چه ميآيد؟ آيا به راستي «آدام» که قرباني يک پروژه هنري شده است، ميبايست خود را به تمامي در اختيار «اِولين» ميگذاشت؟ عاشق بودنش آيا گناه او بود؟ و يا «اِولين» اين حق را داشت که از انساني به مثابهي يک موش آزمايشگاهي استفاده کند؟آيا عشق در اين زمانه تنها وسيلهاي براي رسيدن به اهداف ديگر ماست؟ پاريزک به خوبي نمايشنامهي لابوته را شناخته و با استفاده از نور آبي، صداهاي نخراشيده، پلاتههاي چوبي و ... فضايي سرد و خشن را در نمايش ايجاد کرده است، فضايي که به گونهاي نشانگر زمانه و عصر ماست و به راحتي مي توان اين سوال را مطرح کرد که " بر سر اين زمانه و عصر چه آمده است؟"13
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[1]Das Maß der Dinge (The shape of things)معيار ما برای ترجمه تيتر نمايش نام آلمانی آن بوده است.
[2] Neil LaBute
[3] Adam
[4] Evelyn
[5] Philipp
[6] Jenny
13 عکسهاي نمايش کلاوس لفِبورِ (Kalaus Lefebvre) هستند. پوستر فيلمهای لابوته را نيز از صفحه اينترنتی وی برگرفته ايم. (کتاب نمايش)
متاسفانه فعلا امکان نمایش عکس ها و همچنین بخشی از مطلب که در ارتباط با نویسنده و دیگر فعالیت های او بود، به لحاظ فنی ممکن نیست. اما تلاش بر این است که به زودی همه مقاله همانطور که در کتاب نمایش بود در تارنما منعکس شود!
اصغر نصرتی
در مورد اين مطلب نظر دهيد